Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

1954-2013

 • Φώτης ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ είναι το όνομα του ιδρυτή αυτής της εταιρείας. Ήταν ένας από τους πρώτους κοσμηματοπώλες και χρυσοχόους σε μια νέα αγορά εκείνη την εποχή στη Μεσαιωνική Συνοικία της πόλης της Ρόδου. Περιορισμένη ήταν η γκάμα των εργαλείων που είχε τότε στα χέρια του αυτός ο άνθρωπος, τόσο σε αριθμό όσο και σε χωρητικότητα. Παρόλα αυτά, εργάστηκε για να κατακτήσει την τέχνη της διαμόρφωσης ασημιού και – σπανιότερο εκείνη την εποχή – χρυσού, σε πρωτότυπα κοσμήματα.
 • Ο Φώτης Μανουσάκης άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στην οδό Σωκράτους, το 1954. Την ημέρα που άνοιξε το κατάστημα, το απόθεμά του ήταν δεκαπέντε χρυσά δαχτυλίδια, δεκατρία χρυσά βραχιόλια και καμιά τριάντα ασημένια δαχτυλίδια. Στη συνέχεια, οι πωλήσεις μετά την πώληση συνεχίστηκαν η αναβάθμιση των χώρων. Ένας πρώτος τομέας ειδικότητας: αυτός των καρφιών (βλ. φωτογραφία), με τοπία της Ρόδου. Τόσο εκλεπτυσμένη ήταν η δεξιοτεχνία πίσω από αυτά τα γλυκίσματα που τίποτα άλλο παρά μια κρυφή ματιά τους δεν αρκούσε για να καταλάβει κανείς το κέφι του Φώτη Μανουσάκη και τον ενθουσιασμό που έδινε σε κάθε ιδέα. Μετά ήρθαν δαχτυλίδια κάθε είδους, κολιέ και βραχιόλια. Απεικονίσεις του Μανδρακίου, των Ιταλικών Βασιλικών Καταφυγίων Έλαφος και Ελαφίνα, οι πανταχού παρόντες τρεις Ανεμόμυλοι βρήκαν τον δρόμο τους στα έργα τέχνης του Μανουσάκη.
 • 1961

  Στη συνέχεια, το 1961, ο τεχνίτης έκανε ένα βήμα παραπέρα, εγκαινιάζοντας μια δεύτερη πρίζα στην οδό Σωκράτους 118. Η κόρη του Έλενα θυμάται με νοσταλγία όλες τις καλοκαιρινές εποχές που έπρεπε να περάσει στο πλευρό του πατέρα της, δουλεύοντας μέχρι εξάντλησης για να προωθήσει το οικογενειακό εμπόριο.
 • 1978

  Το 1978, ο Πέτρος Κουνάκης – τότε ακόμα πωλητής σε ένα από τα κοσμηματοπωλεία και χρυσοχοεία του Φώτη Μανουσάκη – ερωτεύτηκε την κόρη του τελευταίου, την Έλενα. Η σχέση σύντομα ωρίμασε σε γάμο, προαναγγέλλοντας την έναρξη της νέας γενιάς χρυσοχόων που ήρθαν να εμπλουτίσουν τον ροδιακό κοινωνικό ιστό. Το “Petros & Helena” έγινε σύντομα ένα αναγνωρισμένο brand στο νησί, ένα πραγματικό έμβλημα της επιτυχημένης σχέσης δύο ανθρώπων που επέλεξαν να είναι μαζί στα επαγγελματικά και στην ιδιωτική ζωή.
 • Ο απολογισμός επρόκειτο αργότερα να μεταβιβαστεί στα μέλη μιας ανερχόμενης γενιάς χρυσοχόων. Με τα χρόνια, τα καταστήματα της αλυσίδας επωφελήθηκαν από την άνθηση του εμπορίου, με αμέτρητους πελάτες να έρχονται από τη Ρόδο καθώς και από άλλες χώρες για να κάνουν τα ψώνια τους σε ένα από τα καταστήματα «Petros & Helena». Έτσι ήρθε η χρονιά που έμελλε να γίνει ορόσημο για την επιχείρηση: ήταν το 2004, η χρονιά κατά την οποία η οικογένεια γιόρτασε τα 50 χρόνια παρουσίας και λειτουργίας του εμπορίου.
 • Συνεχίζει με την πορεία του χρόνου. Ο απολογισμός μεταβιβάζεται στην επόμενη γενιά, την τρίτη στη σειρά. Τότε ήταν που ο εγγονός του Φώτη Μανουσάκη, Παναγιώτης Κουνάκης, έδωσε στον παππού του την υπόσχεση να εργαστεί για την εξέλιξη του εμπορίου της χρυσοχοΐας – και καλά την υπόσχεσή του την έκανε! Η επωνυμία «Petros & Helena» έδωσε τη θέση της στο εμπορικό σήμα «ΚΟΥΝΑΚΗΣ», επισφραγίζοντας την άφιξη στο εμπόριο μιας νέας γενιάς χρυσοχόων που είδαν σε αυτό το νέο όνομα ένα σύμβολο της δέσμευσής τους στη συνέχιση της οικογενειακής παράδοσης στο εμπόριο. .
 • 2010

  Το 2010 ο Παναγιώτης Κουνάκης ανέλαβε τις οικογενειακές επιχειρήσεις μαζί με την αδερφή του Δώρα Κουνάκη. Η Ντόρα Κουνάκη έχει επιτύχει διεθνή αναγνώριση λανσάροντας τη δική της σειρά κοσμημάτων. Η συλλογή της είναι εμπνευσμένη από την ελληνική ιστορία και επιρροές από κίνητρα της πόλης της Ρόδου.
 • 2013

  Είναι το 2013. Το εμπόριο βρίσκεται πλέον στα χέρια του πρωτότοκου της οικογένειας Κουνάκη και της αδερφής του Θεοδώρας, δύο άρτια καταρτισμένων, πολύ προικισμένων νέων ανθρώπων γεμάτοι φιλοδοξίες.

Σ ε αυτή τη μεγάλη ιστορία μέσα στο χρόνο, κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να αντέξει οικονομικά ξεχάστε τους πολύτιμους συνεργάτες που βοήθησαν την οικογένεια να συνεχίσει το εμπόριο της σε κάθε ένα από τα καταστήματα. Ούτε θα μπορούσε κανείς να παραλείψει να δώσει δίκαια εύσημα σε όλους τους εκπροσώπους της εταιρείας και τους ίδιους τους οίκους για τη σταθερή εμπιστοσύνη τους σε εμάς – και, φυσικά, θα πρέπει να αναφέρουμε την αφοσιωμένη πελατεία μας, τους αγαπημένους μας πελάτες που επιστρέφουν συνεχώς στα καταστήματα μας και με τους περισσότερους από τους οποίους η οικογένειά μας ήρθε για να οικοδομήσει μακροχρόνιους δεσμούς, μετά από τόσα χρόνια κοινωνικοποίησης και συναλλαγής.